CommunitySee All
Highlights info row image
9,519 people like this
Highlights info row image
10,334 people follow this
People Also Like
Videos
Qiam Diraja
97
7
Keutamaan Iftitah
25
Moreh Minda Bersama UAI
34
3
Posts

Mana boleh wasiatkan harta kepada waris. Anak beranak takpe. Apa bezanya ?
.
#SebarShareDakwah

96 Views

Lelaki buat apa nak pakai inai bro ? - UAI
.
#SebarShareDakwah

94 Views
Posts

Gambar-gambar menarik sempena program Mount Stong International Climbathon 2017.

Sumber asal : http://fb.me/stongchallenge

MOUNT STONG INTERNATIONAL CLIMBATHON 2017 : PESERTA DARI RWANDA DAN KENYA ANTARA YANG MASUK MEMBERI CABARAN
.
.
Seramai 253 peserta termasuk peserta antarabangsa dari negara Rwanda dan Kenya telah mengambil bahagian dalam program Mount Stong International Climbathon 2017 pada 12 Ogos lepas bertempat di Gunung Stong, Dabong.
....
Program kali kelima ini merupakan anjuran Kerajaan Negeri Kelantan melalui Pusat Penerangan Pelancongan Negeri Kelantan (TIC) dengan kerjasama Majlis Daerah Dabong, Persatuan Pendaki Muslim dan Persatuan Malim Gunung Kelantan.
.
Sebanyak lapan kategori telah dipertandingkan antaranya kategori
Laluan sejauh 14.5 kilometer itu merupakan cabaran yang perlu dilalui oleh peserta termasuk peserta yang terdiri dari golongan warga emas.
.
Majlis penyampaian hadiah disempurnakan dengan jayanya oleh Timbalan Ketua Jajahan Kuala Krai, Encik Nik Raisnan Bin Haji Daud. Turut hadir bersama ialah Setiausaha Majlis Daerah Dabong, Encik Nik Mohamad Fahmi Bin Nik Daud.

See More
1.2K Views

RAHSIA IBADAT SOLAT YANG PATUT ANDA TAHU
.
Solat merupakan tiang agama dan tanpa disedari, begitu banyak yang tersirat dalam ibadah yang belum terungkap.
.
Oleh itu, Bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat, Kerajaan Negeri Kelantan telah menganjurkan Seminar Sains Solat bertujuan merungkai rahsia saintifik disebalik solat....
.
Menurut Mohamad Zaki, hasrat Kerajaan Negeri adalah ingin menghasilkan para muslim yang mengamalkan Islam sebagai cara hidup dengan solat sebagai terasnya terutama kepada peserta yang hadir.
.
Beliau ditemui ketika merasmikan Seminar Sains Solat yang telah diadakan di Dewan Jubli Perak Panji 17 Julai lepas. Hampir 500 orang telah hadir memenuhi seminar tersebut yang dihadiri oleh para pelajar tahfiz dan pelajar pondok, serta kakitangan kerajaan negeri.
.
Seminar itu telah dibentangkan oleh Prof. Madya Dr. Fatimah Ibrahim daripada Universiti Malaya dan merupakan antara penulis buku “Solat Dari Perspektif Sains.

See More
37 Views

"Patahnya Sebelah Sayap"
.
Disampaikan oleh Ustazah Norhafizah Musa sempena Kuliah Bulanan Wanita (OGOS)

" breaking on the wing . Presented by ustazah norhafizah musa sempena monthly lecture woman (August)
Translated
5.8K Views

Akan disiarkan secara langsung dalam masa lebih kurang pukul 10.00 pagi bersama Ustazah Hafizah Musa dalam mengulas isu-isu berkenaan bagaimana seorang armalah dalam menguruskan kehidupan tanpa suami disisi.

Image may contain: 1 person, smiling, standing and text

AWIE WINGS MERIAHKAN KELANTAN BIKE WEEK
.
Hampir sepuluh ribu orang mengunjungi program Kelantan International Bike Week 2017 yang dianjurkan oleh Urus Setia Belia dan Sukan (Ubes) dengan kerjasama Darulnaim Bikers.
.
Kerajaan Kelantan menggalakkan kegiatan dan aktiviti sukan dan hiburan belia yang sihat berdasarkan garis panduan yang ditetapkan. Abdul Fattah Mahmood berkata sedemikian semasa merasmikan program Kelantan International Bike Week 2017 yang diiringi oleh Ahmad F...adhli Shaari,Pengarah UBES,dan Mohamad Ausri Hussin, Presiden Darulnaim Bikers.
.
Program yang berlangsung selama dua hari itu telah diadakan di perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV pada 7 dan 8 Julai lepas. Lebih empat ribu penunggang motorsikal dari seratus kelab di seluruh negara termasuk Brunei, Singapura dan Thailand menyertai program tersebut.
.
Jelajah bikers bersama Awie ke Maahad Tahfiz Darul-Ulum di Meranti, Pasir Mas telah menarik perhatian penduduk setempat dan konvoi itu disambut oleh ADUN Meranti, Dato’ Nasaruddin Daud. Wings Motor Gang Society turut memberi sumbangan kepada Maahad Tahfiz Darul Ulum.
.
Para konvoi turut dihiburkan dengan persembahan nasyid dan dikir barat oleh pelajar-pelajar tahfiz.
.
Pelbagai aktiviti menarik telah diadakan seperti persembahan Muay Thai, ekzos bingit superbike, stunt show, serta pertandingan motor kapchai pelbagai kategori.
.
Program tersebut turut dimeriahkan dengan persembahan kebudayaan, nasyid, dikir barat dan cabutan bertuah serta nyanyian dari Awie Wings yang dihadiri kira-kira sepuluh ribu pengunjung pada sebelah malam di dataran stadium Kota Bharu.

See More
393 Views

UAI menerangkan mengenai hukum bersabit air liur yang jarang jarang je kita dengar dan tahu kan ?

#Share4Dakwah

248 Views

Mana yang lebih afdhol antara membaca doa iftitah atau mendengar bacaan Al-Fatihah yang sedang dibaca oleh imam ?

#SebarShareDakwah

498 Views

"Aku bernazar, dapat 70A1 SPM, aku akan mula bersolat Subuh".
.
Boleh ke macam ni ? UAI menjawabnya dengan mudah

Posted by RTV Kelantan
235 Views
235 Views

Solat menggunakan hanyat satu kaki tu boleh ke ? Dengarkan ulasan dari Ust Azhar Idrus

Posted by RTV Kelantan
215 Views
215 Views

Siaran Langsung DUN Kelantan Hari Kedua - 12 Julai 2017 (Sesi Pagi)

Live broadcast dun kelantan second day-12 July 2017 (morning session)
Translated
Posted by RTV Kelantan
18,728 Views
18K Views

Siaran Langsung Sidang DUN Kelantan 11.7.2017 Sesi Petang

61K Views

Siaran Langsung Sidang DUN Kelantan 11 Julai 2017

12K Views

KENYATAAN MEDIA YAB MENTERI BESAR KELANTAN BERKAITAN PERDAGANGAN KARBON DI KELANTAN

Inisiatif Perdagangan Karbon adalah merupakan satu mekanisme insentif yang amat baik dalam usaha menggalakkan negara-negara membangun mengurangkan kadar pelepasan Green House Gas (GHG) daripada aktiviti penyahhutanan dan kemerosotan hutan serta meningkatkan kadar penyerapan GHG daripada aktiviti pengurusan hutan secara berkekalan.

Inisiatif insentif ini juga dapat meningkatkan program pemeliha...raan dan pemuliharaan kawasan berhutan di negeri Kelantan yang berfungsi dalam mengawal kestabilan alam sekitar, menjamin air bersih dan keberkekalan kepelbagaian biologi. Seterusnya secara tidak langsung inisiatif program ini dapat memberi pulangan hasil kepada pembangunan negeri Kelantan.

Untuk merealisasikan hasrat tersebut, maka pihak kerajaan negeri Kelantan telah menandatangani Memorandum Perjanjian (MOA) dengan Syarikat Climate Protector Sdn. Bhd. pada 9 januari 2017 yang lalu. Pihak kerajaan negeri telah memperuntukkan tempoh selama 24 bulan atau 2 tahun sebagaimana tertera dalam dokumen perjanjian untuk dilakukan analisa saintifik, penilaian dan laporan verifikasi oleh para saintis bertauliah bagi mengenal pasti stok karbon di kawasan hutan yang dikenal pasti oleh kerajaan negeri. Fasa pelaksanaan seterusnya adalah bergantung kepada tempoh kajian ini dengan melihat kepada keupayaan syarikat mengendalikan projek terbabit.

Dalam tempoh kajian dan semakan semula ini juga, pihak kerajaan negeri akan mendapatkan pandangan pihak ketiga daripada institusi kewangan yang berwibawa ke atas perjalanan urusniaga yang akan dilaksanakan oleh Syarikat bagi memastikan urusniaga ini sah dari segi perundangan tempatan dan antarabangsa. Ini termasuklah dengan mengadakan perbincangan dengan mana-mana institusi atau negara yang sedang atau telah melaksanakan projek REDD ini. Pihak kerajaan negeri juga mengambil kira pandangan daripada YB Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) dalam hal ini.

Terdapat dakwaan bahawa kerajaan negeri mengutip wang secara haram dalam mengendalikan program ini sebagaimana yang disebarkan melalui media sosial. Kerajaan negeri membuat penegasan bahawa kerajaan negeri tidak pernah mengarahkan atau meminta Syarikat Climate Protector Sdn. Bhd. atau mana-mana syarikat mengutip wang untuk melaksanakan projek karbon trading tersebut.

Kerajaan negeri amat mengharapkan kepada sesiapa yang ada membuat apa jua bayaran agar dapat membuat laporan polis supaya siasatan dapat dijalankan oleh pihak berwajib.

USTAZ DATO’ HAJI AHMAD BIN YAKOB
(DATO’ BENTARA KANAN)
Menteri Besar Kelantan
Bertarikh: 11 Syawal 1438H / 05 Julai 2017M

See More
484 Views