Posts

Az információ hasznos, de nem mindenkin segít: a genti egyetem kutatása szerint a kognitív kihívásokkal küzdők még azután is ragaszkodnak az álhírekhez, ha megmondják nekik, hogy álhírekről van szó. Az álhírekről bővebben is szó lesz mai klubestünkön.

A kognitív kihívásokkal küzdők azután is ragaszkodnak az álhírekhez, ha tudják, hogy álhírekről van szó.
index.hu

Februári 20-i klubestünkön Hanula Zsolt ( https://index.hu/szerzo/hanula_zsolt/ ), az Index tech-tudomány rovatának újságírója lesz a vendégünk, a téma pedig igen aktuális. Hogyan állíthatjuk meg a sajtót elárasztó álhíreket, az ezek révén terjedő áltudományokat? Kérjük, aki jön, az eseményoldalon az "Ott leszek", ne pedig az "Érdekel" lehetőséget jelölje be.

FEB20
Tue 6:00 PM UTC+01Kossuth KlubBudapest, Hungary
185 people interested
Reviews
4.2
21 Reviews
Tell people what you think
Szűcs István
· 19 hours ago
Bámulatos, hogy még az igazi idiótáknak is milyen kulturáltan tudtok válaszolni.
Sandor Lisovszki
· November 14, 2017
Elolvastam a véleményeket :D :D :D

Én Borg reinkarnációja vagyok, üdvözlet a Béta karotin rendszerből
Ubul Fügedi
· July 29, 2017
Kilátástalan és éppen ezért heroikus a tudomány harca az ostobaság ellen
Györgyné Kovács
· August 7, 2017
Vannak olyan dolgok amiket a tudomány ma állása alapján nem lehet mérni, észrevenni. Pl: homeopátia, reinkarnáció és az összes vallás. A szkeptikus társaság miért támadja a fentebb felsorolt dolgokat?
Iván Gábor IGe
· July 25, 2017
Megélhetési szkeptikusság!
Photos
Posts

Hétfőn a Klubrádió Ötös c. műsorában Para-Kovács Imre Pálfi Zoltán történésszel beszélgetett történelmi tévhitek, mítoszok kialakulásáról: járhattak-e űrhajósok a földön az ókorban? Miért hisznek az emberek a paleo-asztronautikában? Mennyire egzakt a történelemtudomány? Hogyan alakultak ki a keverék és szárnyas lények az ókorban? Miért látnak az emberek egy középkori festményen mobiltelefont? A műsor hangtárunkban visszahallgatható.

A Szkeptikus Társaság hanganyagai - klubestek hangfelvételei, rádiószereplések stb. Podcast formájában is elérhető.
hangtar.szkeptikus.hu

Fél évre eltiltotta a praxisától a Magyar Orvosi Kamara dr. Juhász György szülész-nőgyógyászt, aki ezüstkolloid termékeket reklámozott, holott ez a szer nem is hozható legálisan forgalomba. Az illető egyébként a csepeli rendelőintézet főigazgatója.

Hiába tévesztik meg a vásárlókat sok gyógyhatást ígérő készítmény reklámjával, jobbára csak a versenyhivatal harcol ez ellen.
hvg.hu

Kuruzsolni nem szép dolog. Többször írtunk Dávid Tamás állatorvosról és az ő "rákgyógyító" CoD teájáról blogunkon. A bíróság most 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte a korábban tévéműsorokban is gyakran szereplő, magát rákkutatónak kiadó "sztárprofesszort". Cikkeink a témában:
A rákot gyógyító tea, avagy hogyan olvassunk termékismertetőt?
http://szkeptikus.blog.hu/…/a_rakot_gyogyito_tea_avagy_hogy…
A CoD™ tea – a „fehér elefánt”, amit mindenki lát, de senki nem tesz ...semmit
http://szkeptikus.blog.hu/…/a_cod_0153_tea_a_feher_elefant_…
Kiöntötte a CoD teát a GVH
http://szkeptikus.blog.hu/…/08/08/kiontotte_a_cod_teat_a_gvh

See More
1,6 év börtönt kapott 3 évre felfüggesztve kuruzslásért a lébényi D. Tamás.
index.hu

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye február 20-án:

HÍREK ÉS ÁLHÍREK, TUDOMÁNY ÉS ÁLTUDOMÁNY A SAJTÓBAN

HANULA ZSOLT újságíró (Index tech-tudomány rovat) előadása

...

Mit tehet az újságíró, ha a médiavilágban úgyis a Facebook az úr, ott meg nagyobb igény van az áltudományra, mint az igazira? Feljogosít-e a véleményszabadság arra, hogy ellentmondjon az ember a tudományos tényeknek? Naponta új, mindent gyógyító csodaszerek jelennek meg, ezoterikus szélhámosok és kuruzslók fosztogatják az embereket az interneten - de miért tűnik úgy, hogy nem lép fel ellenük senki? Egyáltalán kinek kéne lépni? Miért lehet a tévében, élő adásban legálisan pénzmágiát árulni 2018-ban? Az áltudományok diadalmenete, a tudomány elutasítása csak egy tünet - de a 21. század egyik legaggasztóbb világszintű jelenségének tünete. És - bár próbálkozások vannak - nem nagyon látszik, hogyan lehetne hatékonyan küzdeni ellene. Azon kívül természetesen, hogy összegyűlünk a Szkeptikus Klubban, és beszélgetünk róla. Első lépésnek persze mindenképp hasznos lehet, tehát beszéljünk róla!

Hanula Zsolt az Index tech-tudomány rovatának újságírója, számos kiváló, áltudományokról szóló cikk szerzője.

A klubest helyszíne a Kossuth Klub földszinti klubhelyisége. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

See More
FEB20
Tue 6:00 PM UTC+01Kossuth KlubBudapest, Hungary
185 people interested

MA VAN A NEMZETKÖZI DARWIN-NAP! Charles Darwin 1809. február 12-én, vagyis ma 209 éve született. Ennek nyomán ünnepelik világszerte február 12-én a Darwin-napot, amely nem csupán az evolúció és az emberré válás, hanem általában a tudomány ünneplése is. A Darwin-nap 2009-ben, Darwin születésének 200. évfordulójára készült magyar honlapját itt találjátok.

Az evolúció és az emberré válás nemzetközi ünnepe.
darwinnap.hu

Decemberi klubestünkön Farkas Alexandra érdekfeszítő előadását hallgathattuk meg a légköroptikai jelenségekről, az ezekhez kapcsolódó legendákról, tévhitekről, valamint az ún. napkövekről. A felvétel megtekinthető a Youtube-on:

Szkeptikus Klub: Égi csodajelek - ábránd vagy valóság? Farkas Alexandra táj- és környezetkutató geográfus, tudományos újságíró előadása A Szkeptikus Klub 201...
youtube.com

VESZÉLYES ÁLHÍR TERJED AZ INFLUENZAOLTÁSRÓL. Noha a Facebook próbál küzdeni az álhírek terjedése ellen, ez most nem sikerült: százezrek osztották meg a YourNewsWire álhíroldal cikkét, melyben egy névtelen "CDC doktor" nyilatkozik arról, hogy nagyon meg van ijedve, mert több betege meghalt az influenzaoltás beadása után. (A CDC az amerikai járványügyi hivatalt jelenti.) A cikk úgy állítja be, mintha az influenzaoltás maga lenne a halálos megbetegedések előidézője. Természetese...n ez nem igaz, a sztori kitaláció, lásd a Snopes részletes cáfolatát. Ugyanakkor sajnos igaz az, hogy a jelenlegi járványokat okozó H3N2 vírustörzs elég agresszív, és a rendelkezésre álló oltás ellene nem elég hatékony: egyes adatok szerint csak kb. 32%-os védettséget nyújt, de más adatok szerint akár 10% alatt is lehet a hatásossága, vagyis az oltottaknak akár 90%-a is megbetegedhet az oltás ellenére. Ennek ellenére a járványügyi hivatal továbbra is ajánlja az oltás beadatását, ami más vírustörzsek ellen is véd.

See More
A disreputable web site used an unsourced and fabricated quote to link deaths from the flu epidemic to the flu shot.
snopes.com

PONTOSABB BECSLÉS A KLÍMAÉRZÉKENYSÉGRE. A globális felmelegedés következményei szempontjából kritikus kérdés, hogy valójában mennyivel fog melegedni a Föld a légkör széndioxid-tartalmának emelkedése következtében. Ezt írja le az ún. klímaérzékenység, amely azt mondja meg, hány fokkal növekszik a Föld átlaghőmérséklete, ha megduplázzuk a légköri szén-dioxidot. Sajnos ezt az adatot azonban csak elég nagy bizonytalansággal tudja meghatározni a klímatudomány: a legutóbbi hivatalo...s becslés ezt 1,5 és 4,5 °C közé tette, legvalószínűbb értékként a 3 °C-ot megjelölve. Ha a valós érték a tartomány alsó vége közelében van, akkor a globális felmelegedés nem olyan nagy gond, viszonylag könnyen lehet hozzá alkalmazkodni, ha viszont a felső vége közelében, akkor nagy baj van, és már rég elkéstünk. Az Exeteri Egyetem kutatói most egy új tanulmányt közöltek a Nature c. folyóiratban, melyben egy új megközelítést alkalmazva pontosabb becslést tudtak adni a klímaérzékenységre. A hőmérséklet természetes ingadozásainak nagyságát vetették össze többféle paraméterezésű klímamodellel, s arra jutottak, hogy a klímaérzékenység 2,2 és 3,4 °C között van, legvalószínűbb értéke pedig 2,8 °C. Ha ez így van, az azt jelenti, hogy az ipari forradalom előtti hőmérséklethez képesti 1,5 °C-os melegedést már aligha tudjuk elkerülni, viszont a 2 °C-os melegedés még elkerülhető, bár ehhez a széndioxid-kibocsátás gyors és hathatós csökkentésén kívül valószínűleg még ún. negatív emisszióra, vagyis a szén-dioxidnak a légkörből való visszaszippantására is szükség lesz. A Carbon Brief cikke részletesebben is ismerteti az új tanulmányt.

See More
Scientists have presented a new, narrower estimate of the “climate sensitivity” – a measure of how much the climate could warm in response to the release of greenhouse gases.
carbonbrief.org

Újabban sokan a glutént kiáltják ki közellenségnek, mint különféle egészségügyi problémák okozóját, és terjed a gluténmentes diéta. Azonban tényleges gluténérzékenység (cöliákia), ami egy komoly autoimmun betegség, csak a népesség nagyon kis százalékánál fordul elő, és nagyon vitatott kérdés az, hogy másoknál is problémákat okozhat-e a glutén. Mégis sokan felülnek a divathullámra, és elkezdenek gluténmentesen táplálkozni, ami azonban elég nehéz, és számos értékes tápanyag megvonásával járhat, így káros lehet. A Schrödinger Kutyája blog friss áttekintése a témáról.

A tudomány alapú orvoslás biztosítja egyénileg a legjobb kimeneteleket. Ez definíció szerint igaz, hiszen a tudomány alapú megközelítésnél a legjobb minőségű rendelkezésre álló bizonyítékok alapján határozzák meg, hogy mely beavatkozások eredményezik a legjobb kimenetelt.Ha...
schrodingersdawg.blog.hu

Íme a frissített kamuhír- és kattintásvadász oldalak listája az Urbanlegends.hu-tól ezúttal.
A 2015-ös HVG-s listával szemben ez nem csak felsorolja az oldalakat, hanem a bűneik természetét is kifejti.
http://www.urbanlegends.hu/…/megteveszto_atveros_magyar_ol…/

A kamuhíroldalak - vagy ha úgy jobban tetszik: alternatív hírszájtok - többsége nem örökéletű. Oldalak jönnek és mennek, ezért időről időre érdemes frissíteni listájukat. Íme néhány médiafősodoron kívüli szereplő 2018 elejéről.
urbanlegends.hu

Az Oltáskritikus Életvédők Szövetségének főállásban táncdalszerző-énekes alapító elnöke és fuvolaművész párja emberölés vádjával áll bíróság elé, méghozzá a saját gyermekük ellen gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják őket. Valószínűleg az okozhatta a csecsemő halálát, hogy szülei megtagadták az életmentő K-vitamin injekciót és ez agyvérzéshez vezetett.
Az eset nem mostani, de most kell bíróság elé állniuk.

Már az első tárgyalás is zűrösen indult a magyar oltásellenes mozgalom vezéralakja, L. Csaba és felesége Ada ügyében, akik Endre fiuk halála miatt állnak a Budapest Környéki Törvényszék előtt.
blikk.hu

KÁVÉT A HÁTSÓNKBA? A The Guardian cikke szerint január az a hónap, amikor Gwyneth Paltrow, az Oscar-díjas színésznő valamilyen újabb, testnyílással kapcsolatos ajánlással áll elő. Három éve a hüvelygőzölést javasolta, tavaly a szintén hüvelybe helyezendő Jade-tojásokat, most pedig a színésznő wellness-webshopjában egy kávébeöntésre alkalmas készülék jelent meg, de vastagbél-öntözést is javasol mint kiváló tisztító-méregtelenítő eljárást. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy sem a kávébeöntésnek, sem a bélmosásnak nincs igazolt, jótékony hatása, ellenben nem elhanyagolható kockázataik vannak. Mi is inkább azt javasoljuk olvasóinknak, hogy a kávét a bélcsatornájuk felső végén juttassák be szervezetükbe.

The colonic irrigation and coffee enemas promoted on Paltrow’s website Goop are not merely unnecessary, they are potentially dangerous, writes obstetrician and gynaecologist Dr Jen Gunter
theguardian.com

NYERS VÍZ, AZ ÚJ ÚRI HUNCUTSÁG

A cikk pontosan arról szól, amit a címe sugall: kezeletlen, természetes víz, annak minden kockázatával és veszélyével, és fiktív előnyökkel hirdetve.

A techvilág fellegvárában most a szűretlen víz a menő. Miközben a világ számos részén még azért küzdenek, hogy legyen tiszta ivóvíz, és ne legyen kolerajárvány, a startupperek nagyokat nyelnek a forrásvízből.
444.hu

SVINDLI TERMÉKEK ROVATUNKBAN: Grander vízélénkítő termékek. Nem elég élénk a vized? Akkor valószínűleg nem vetted meg 159.000 Ft-ért Johann Grander (1930-2012) osztrák áltudós találmányát, a háztartási vízélénkítőt. Mint az egyik forgalmazó, a Szebb Életért Központ oldaláról megtudjuk, "Ez azért egy felülmúlhatatlan csoda, mert alapvetőleg a víz mozgása nélkül elveszti azt a rezgéstartományt, ahol az univerzumból felvett legmagasabb szintű energiaminőséget, az Életenergiát me...g tudná tartani és tovább tudná adni. Ez az egyedülálló mechanikus - ettől hiteles, a vízkommunikációt kihasználó - technológia biztosítja az emberek számára a tökéletes Élő információs, Életenergiát biztosító vizet." Sokallod az árát? Sebaj, megveheted mindössze 29.500 Ft-ért a vízélénkítő tollat, ami egy olyan "energiarúd", ami "poharak, csészék, közepes méretű kancsók élénkítésére alkalmas". Még a munkahelyedre is beviheted, csak nehogy a kollégád elkérje, hogy írjon vele. És hogy mi van benne? Hát "A Grander termékekben egy zárt cellába rögzített Élő víz található, amely az energiátlan "halott vizeket" képes újraéleszteni". Vajon a Gazdasági Versenyhivatal figyelmét felkeltette-e már ez a számos hazai webshopban elérhető, szenzációs termékcsalád?

See More
Grander háztartási vízélénkítő
szebbeletert.hu