Reviews
5.0
35 Reviews
Tell people what you think
Viktorija Stojkovic Krstic
· June 15, 2017
Zahvaljujem se Igoru na svemu I sto je verovao da cu izdrzati do kraja sa,mojim blizancima I rodila lepe I zdrave momke.Ljubim vas I zahvaljujem se odrinaciji Taurunum medical na svemu pre svega na lj...ubaznost,osmehu I svemu See More
Vladislava Prgin
· September 7, 2016
Definitivno najbolji dr Pljesa � Sve preporuke od nas!
Vanja Vukotić
· March 17, 2017
Jedan je Igor Plješa ���
Maja Zarkovic Ex Radosavljevic
· August 19, 2016
Najbolji i najprijatniji doktor Pljesa!!!❤❤❤���
Sanja Popović Pantić
· January 21, 2017
strucan, posvecen, voli svoj posao i voli ljude - savrsen doktor, nas drug Igor:)..
Photos
Videos
Dr sci med Igor Plješa
45
Posts
No automatic alt text available.
Beo-Lab Laboratorije

TORCH INFEKCIJE

TORCH predstavlja skraćenicu za skup infekcija koje se mogu preneti sa obolele trudnice na bebu. Uzročnici ovih infekcija mogu proći kroz placen...tu i izazvati komplikacije zdravlja kod bebe, tokom trudnoće ili pri samom porođaju.

Testiranje na TORCH infekcije se radi iz krvi i omogućava otkrivanje prisustva i merenje nivoa određenih antitela. Ovim testiranjem dolazimo do informacija da li trenutno postoji infekcija, kao i da li je infekcija ikada bila prisutna.

Reč TORCH je akronim od sledećih reči :

• T - Toxoplazmoza ( Toxoplasma gondii )
• O - Ostale infekcije – sifilis, varičela, herpes infekcije
• R - Rubella
• C – Citomegalovirus ( CMV )
• H - Herpes simplex virus ( HSV )

Rano otrkivanje i lečenje TORCH infekcija je od ključnog značaja za pravilan razvoj ploda i zdravlje bebe tokom trudnoće i nakon porođaja.

Kod odraslih, simptomi mogu izostati i vrlo često se dešava da je žena bila inficirana, a da uopšte nije znala da je obolela.
Kako ove infekcije mogu imati ozbiljne posledice po potomstvo, preporučuje se da svaka žena, pre začeća, ima uredne nalaze TORCH testa.

Brinite o Vašem zdravlju i o zdravlju Vaše bebe!

Vaše Beo-lab laboratorije

#TORCH #infekcije #infection #antitela #antibodeis #toksoplazmoza #toxoplasmosis #sifilis #syphilis #herpesvirus #herpexsimplexvirus #trudnoca #preganacy #zacece #conception #beba #baby #zdravlje #health #reproduktivnozdravlje #reproductivehealth #briniteovasemzdravlju

See More
Posts

Ukoliko niste sigurni da li ste zaštićeni od infekcije, proverite svoj titar antitela jednostavnom analizom! Taurunum Medical u saradnji sa Beo-Lab laboratorije

Image may contain: 1 person, closeup
Beo-Lab Laboratorije

MALE BOGINJE – MORBILI

Male boginje ( morbili ) su veoma zarazno, virusno oboljenje, čiji je izazivač Morbilli virus.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu ...anamneze, epidemioloških podataka i kliničke slike. Neophodna je serološka dijagnoza koje je najpouzdanija. Važno je znati da podatak o vakcinaciji ne isključuje dijagnozu.

U laboratorijskim nalazima sedimentacija eritrocita je umereno ubrzana, a u krvnoj slici nalazi se diskretna leukopenija, tj. smanjen nivo leukocita, sa predominacijom iimfocita. Kod odraslih, aktivnosti serumskih transaminaza mogu biti umereno uvećane.

U Beo-lab laboratorijama dostupne su Vam serološke analize za morbile :
• Morbilli Ig G At
• Morbilli Ig M At
Ukoliko osoba nije sigurna u to da li je vakcinisana, tj. zaštićena od virusa morbila, može se uraditi analiza prisustva antitela na morbile Ig G klase. Ig M antitela na morbile predstavljaju marker primarne infekcije, a u serumu se mogu detektovati nakon 10 dana od infekcije.

Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

#maleboginje #measles #ospe #pox #morbili #morbilli #virusmorbila #morbillivirus #virusologija #virusology #serologija #serology #imunitet #antitela #antibodies #imunizacija #immunization #vakcinacija #vaccination #briniteovasemzdravlju #beolab #medicover

See More

Karcinom grlića materice je bolest koja se może sprečiti! Mislite o tome...

Image may contain: 4 people, people smiling, text
Beo-Lab Laboratorije

EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE GRLIĆA MATERICE – PAPA TEST

Papa test ili Papanicolaou test je bezbedan i pouzdan test koji predstavlja skrining test za karcinom g...rlića materice.

Papa testom se mogu otkriti premaligne i maligne ćelije grlića materice.

Za Papa test koristi se uzorak dobijen uzimanjem cervikalnog brisa, tj. brisa grlića materice.

Abnormalan nalaz Papa testa ne znači da je prisutan rak, već da su u brisu grlića materice nađene izmenjene ćelije, zbog čega su neophodni dodatni ginekološki pregledi. Pojedine promene koje se otkriju dodatnim pregledima treba odstraniti kako ne bi prerasle u maligno stanje.

Shvatajući potrebu da se smanji stopa oboljevanja od raka grlića materice, Beo-Lab laboratorije donose najnoviju tehnologiju za detekciju skvamozne intraepitalne lezije PAP LIQUID TEST.

Budimo odgovorne prema sebi !

Brinite o Vašem zdravlju !

Vaše Beo-lab laboratorije

#evropskanedeljaprevencijekarcinomagrlicamaterice #europeancervicalcancerpreventionweek #danzazdravlje #dayforhealth #skriningkarcinomagrlicamaterice #cervicalscreening #rakgrlicamaterice #cervicalcancer #papliquid #papanicolaou #papatest #reproduktivnozdravlje #reproductivehealth #prevencija #prevention #zdravljezene #womenshealth #briga #care #briniteovasemzdravlju #beolab #medicover

See More

Pozivamo Vas na besplatnu školu roditeljstva, 8. februara, u organizaciji Cryosave, gde ćete moći da saznate sve što Vas zanima o porodjaju od Prim dr sci med Igora Plješa! https://www.facebook.com/events/192073918202386/?ti=icl

FEB8
Thu 6:00 PM UTC+01Булевар Михајла Пупина 117, 11070 Београд, Србија
139 people interested
Image may contain: 1 person, smiling, indoor
Beo-Lab Laboratorije

DIJABETES U TRUDNOĆI

U periodu trudnoće se mogu javiti dva tipa dijabetesa ( šećerne bolesti ) : gestacijski i pregestacijski.

• Gestacijski dijabetes – može se... javiti u bilo kom periodu trudnoće, a nestaje do šest nedelja nakon porođaja
• Pregestacijski dijabetes - ovaj tip dijabetesa prisutan je i pre trudnoće, tako da su najčešće već izražene komplikacije (promene na očima, krvnim sudovima i bubrezima)
Gestacioni dijabetes definiše se kao smanjena tolerancija na glukozu koja se prvi put zapaža u toku trudnoće i obično nestaje kada se trudnoća završi. Kod trudnice je prisutan visok nivo šećera (glukoze) u krvi, a javlja se kao posledica nedovoljnog lučenja insulina, hormona pankreasa koji reguliše nivo šećera u krvi.
Gestacioni dijabetes je često praćen nizom komplikacija koje mogu da ugroze i majku i plod - oštećenja retine (mrežnjače oka), oštećenja krvnih sudova, poremećaji funkcije burega...
Kod ovog tipa dijabetesa problem je što trudnica najčešće nema nikakvih tegoba pa veliki broj gestacionih dijabetesa ostane nedijagnostikovan. Na pojavu gestacionog dijabetesa može se posumnjati ukoliko se prilikom analize krvi i urina uoči visok nivo šećera (glukoze). U tom slučaju, neophodno je da se trudnica odmah javi svom lekaru kako bi se uradile detaljnije analize. Utvrđivanje pojave šećerne bolesti u trudnoći vrši se primenom testa opterećenja glukozom, tzv. GTT test (glukoza tolerans test).
Lečenje dijabetesa obuhvata dijetetski režim, kontrolu glikemije i po potrebi insulinsku terapiju. Gestacioni dijabetes se obično reguliše dijetom, a samo poneka trudnica mora da dobija insulin.
Ukoliko se pravovremeno dijagnostikuje, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za majku niti za bebu.
Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

See More

U današnje vreme, često se zaboravlja na gonoreju, kao veoma značajnu seksualno-prenosivu bolest. Testiranje možete obaviti u ordinaciji Taurunum Medical, u saradnji sa Beo-Lab Laboratorije!

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing
Beo-Lab Laboratorije

GONOREJA – MOLEKULARNO TESTIRANJE

Neisseria gonorrhoeae je bakterija koja izaziva gonoreju (triper, kapavac), jednu od najčešćih polno prenosivih bolesti.
Rana ...dijagnoza infekcije gonorejom je veliki izazov, s obzirom da veliki broj inficiranih ljudi uopšte nema nikakve simptome. Ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje i ne pristupi lečenju, ova infekcija može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su : hronični bolovi u predelu karlice, neplodnost, ektopična trudnoća.

U slučaju prenosa infekcije sa majke na dete, može se razviti konjuktivitis kod novorođenčeta.

Jedan od najboljih načina za sprečavanje komplikacija infekcije gonokokom je skrining adolescenata, odraslih i trudnica. Ukoliko se dijagnostikuje infekcija, svi seksualni partneri te osobe treba da se testiraju i pristupe adekvatnom lečenju.
Prema svim aktuelnim međunarodnim vodičima, molekularne metode, kao što je PCR, su dijagnostički standard za infekcije gonorejom.

Preporuke za molekularno testiranje bakterije Neisseria gonorrhoeae:

• Dijagnoza akutnih urogenitalnih infekcija
• Skrining infekcija kod osoba sa visokim rizikom
• Skrining trudnica u prvom trimestru
• Kod trudnica mlađih od 25 godina, a koje su u visokom riziku za infekciju gonokom, testiranje se ponavlja u trećem trimestru
• Kod trudnica sa pozitivnim rezultatom u prvom trimestru, testiranje se ponavlja nakon 3-6 meseci.

U Beo-lab laboratorijama dostupna Vam je visoko osetljiva i specifična PCR analiza bakterije Neisseria gonorrhoeae.

Brinite o Vašem zdravlju!

Vaše Beo-lab laboratorije

#polnoprenosivebolesti #genetika #mikrobiologija #STD #genetics #microbiology #neisseriahonorrhoae #gonoreja #beolab #medicover #briniteovasemzdravlju

See More

Taurunum medical tim...uspešan završetak 2017. godine

Image may contain: 7 people, people smiling, people sitting, table and indoor

Gostovanje dr sci med Igora Plješa na Studiju B

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
479 Views

Predivno je kad prodju godine a pacijenti te po dobru pamte doktore Plješa

Image may contain: 2 people, people smiling, closeup
Image may contain: 1 person
Image may contain: 1 person, smiling
Image may contain: 1 person, standing
Image may contain: one or more people, people sitting, child and outdoor
Vesna Antonic Maksimovic added 5 new photosfeeling lovely with Igor Pljesa.

Na danasnji dan pre tri god. sam donela na svet mog malog zvrka sa belim cuperkom Alekseja, uz pomoc i podrsku najboljeg doktora i prijatelja Igora Pljese. Srecan ti rodjendan mamin lepotane !!! ..i Hvala doktore!!!

Ukoliko želite bržu, osetljivu i specifičnu dijagnostiku polno prenosivih infekcija, dođite u Vaš Taurunum Medical, gde možete uraditi PCR analize, koje smo Vam omogućili u saradnji sa Beo-Lab Laboratorije!

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting, hat and outdoor
Beo-Lab Laboratorije

#polnoprenosivebolesti #STD #genetika #genetics #PCRdijagnostika #PCRdiagnostics #mikoplazma #mycoplasma #hlamidija #chlamidia #najserija #neisseriagonorrhoeae ...#ureaplazma #ureaplasma #mikrobiologija #microbiology #beolab #medicover #synevo

POLNO PRENOSIVE INFEKCIJE – PCR DIJAGNOSTIKA

Testiranje na prisustvo najčešćih infekcija urogenitalnog trakta u Beo-lab laboratorijama može se sprovesti primenom DNK PCR analize. PCR metoda ima veliku osetljivost i specifičnost, što je od izuzetne važnosti, s obzirom na to da su ove bolesti često bez ikakvih simptoma.

Polno prenosive bolesti nastaju kao posledica infekcija, koje se prenose sa jednog partnera na drugog, putem seksualnog odnosa. Uzročnici seksualno prenosivih bolesti mogu biti bakterije, virusi, paraziti i protozoe. Ukoliko se adekvatno ne tretiraju, polno prenosive infekcije mogu izazvati zapaljenska oboljenja male karlice, koja mogu da dovedu do steriliteta i drugih zdravstvenih komplikacija.

U Beo-lab laboratorijama, dostupna Vam je PCR analiza analiza najčešćih uzročnika polno prenosivih infekcija :

• Neisseria gonorrhoeae
• Chlamydia trachomatis
• Mycoplasma genitalium
• Mycoplasma hominis
• Ureaplasma urealyticum/parvum

PCR dijagnostika polno prenosivih infekcija se može sprovoditi kako na brisevima ( bris uretre kod muškaraca, odnosono cervikalni ili vaginalni bris kod žena), tako i na uzorcima urina (mokraće), što je za pacijenta neuporedivo komfornije od uzorkovanja brisa.

Brinite o svom zdravlju, testirajte se na vreme i bezbedno uživajte u svom seksualnom životu!

Vaše Beo-lab laboratorije

See More

Da li ste uradile preventivni pregled dojki? Ako niste, u ordinaciji Taurunum medical možete obaviti pregled kao i sve analize u saradnji sa Beo-Lab Laboratorije !

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing and text
Beo-Lab Laboratorije

#mesecborbeprotivrakadojke #monthfightbreastcancer #rakdojke #breastcancer #podrška #support #BRCAgeni #genetics #genetičkotestiranje #beolab #synevo #medicove...r

OKTOBAR – MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Tokom oktobra, meseca posvećenog borbi protiv raka dojke, posebno apelujemo na sve dame da, ukoliko pripadaju životnoj dobi od 50 do 69 godina, posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojki. Ono što je najbitnije naglasiti je to da je pregled radi ranog otkrivanja raka dojke potreban, poželjan i dostupan. Vaš lekar će Vas uputiti koja vrsta pregleda se savetuje zavisno od godina života i naslednih genetskih faktora.

Faktori rizika za oboljevanje od karcinoma dojke su brojni, međutim, bitno je naglasiti da prisustvo više faktora rizika ne znači da ćete dobiti karcinom dojke, to znači da su Vam šanse da obolite nešto veće nego kod drugih žena.

U genetičkoj laboratoriji Beo-lab laboratorija dostupan Vam je kompletan skrining BRCA 1 i BRCA 2 gena, gena koji se povezuju sa naslednim rizikom za oboljevanje od karcinoma dojke. Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, Beo-lab laboratorije Vam omogućavaju 30 % popusta na genetičko testiranje BRCA 1 i 2 gena.

Kome se savetuje genetičko testiranje BRCA 1 i BRCA 2 ?

• Svakoj osobi koja želi da utvrdi da li poseduje genetsku predispoziciju za nasledni karcinom dojke i/ili jajnika
• Ukoliko je pacijentu ili članu njegove porodice dijagnostikovan karcinom dojke pre 50-te godine
• Ukoliko je pacijentu ili ženskom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke ili jajnika bez obzira na starosnu dob
• Ukoliko je muškom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke
• Ukoliko je članu porodice dijagnostikovan multipli karcinom
• Ukoliko postoji povezanost karcinoma pankreasa sa drugim oblikom karcinoma
• Ukoliko su dijagnostikovani višestruki primarni karcinomi u jednoj ili obe dojke
• Ukoliko su u porodici već ustanovljene mutacije BRCA 1 i BRCA 2 gena

Brinite o Vašem zdravlju !

Vaše Beo-lab laboratorije

See More

Mamin san i Prim dr sci med Igor Pljesa

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and text
Mamin san - škola za trudnice is feeling proud with Igor Pljesa.

Veliki stručnjak, naš divni saradnik i pre svega veliki prijatelj i čovek - prim. dr. sc. med Igor Plješa! 💖
Buduće mame znaju da pred njim NEMA glupih pitanja... i zato su mame iz naše škole izabrale BAŠ NJEGA!
Ponosni smo što je baš on naš saradnik! 👏 👏 👏
Ginekološka Ordinacija Taurunum Medical

See More