Photos
Reviews
5.0
3 Reviews
Tell people what you think
Posts
TIC JESENICE updated their cover photo.
19 hrs
Image may contain: mountain, nature, outdoor and text
Posts
Farno Kulturno Društvo Koroška Bela added 12 new photos — in Koroška-Bela, Bohinj, Slovenia.

Rokodelska delavnica »IZDELAVA BEGAN´C«

Nesnovna kulturna dediščina »BEGAN´CA«
»Blagoslov zelenja, butar in oljke na cvetno nedeljo je na Slovenskem še živo p...risoten. Cvetnonedeljske begance imajo različno ime. Zabeleženih jih je več kot trideset npr. beganica, beganca, gbanca, hebanca, bigavnica, beganja, butarica, presmec, prajtelj, pegelj, pušelj, vejnik, snop, medeni les, cvetovec, kravji žegenj, drenek, hosta, močerada, faš, vivnik,… Imena se nanašajo in so povezana z značilnostmi geografskega in zgodovinskega okolja. Pomenijo pa povezati pomladni les in rastlinje, z dodatki kot so jabolka, pomaranče, okrasni trakovi…
F. S. Finžgar omenja, da je moralo biti v beganici sedmero lesov. To je pomenilo sedem zakramentov. Lesovi so bili: vrba, leska, cvetoč dren, čmež, hudales, bršljan, brinje. Za okras pa cvetoča češnja in rdeče resje. Lesove so povezali s šibjem ali protjem vrbe (beka), ki se ne lomi. Na beganico so opasali venec jabolk – za vsakega pri hiši po eno.« Povzeto iz knjižice:
Branka Čušin st., BEGANICE: etnološko-etimološka slika. Koroška Bela, 2002.

V beganico (snop šibja in zelenja za cvetno nedeljo) in butaro (vitka in visoka beganica) se po izročilu povija mladike kolikor mogoče različnih dreves. V galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij blagoslovljenih beganic, tudi tistih največjih, ki jih na cvetno nedeljo prinesejo k blagoslovu na Koroško Belo iz Javorniškega Rovta.
Etnološko izročilo, značilnosti began´c oz. butaric na Koroški Beli in rokodelska znanja bodo na delavnici z vami delili ga. Ema Trojar, g. Anton Konič in g. Jože Palovšnik. S seboj prinesite mladike različnih dreves in orodje za izdelavo.
Vabljeni na brezplačno delavnico na Koroško Belo, v soboto, 24. marca 2018 ob 15. uri, kjer boste lahko izdelali svojo began'co.

See More
Image may contain: text
Ljudska univerza Jesenice
Community College
Ljudska univerza Jesenice

Zanimivo predavanje naslednjo sredo, 21. marca s Simon Habjan 💭

Vabljeni! Naj vreme ne bo izgovor

Welcome! Let the weather not be an excuse ;)
Translated
Image may contain: text
No automatic alt text available.
Image may contain: outdoor
Ljudska univerza Jesenice
Community College
Ljudska univerza Jesenice

New York je po številu prebivalcev največje mesto v Združenih državah Amerike, s svojim metropolitanskim območjem pa med največjimi urbanimi območji na svetu. Po njegovih ulicah se bomo sprehodili z gospodom Jakobom Klečem.

🗽️ Jutri ob 17. uri na LU Jesenice. 🗽

Image may contain: 3 people, people smiling
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Približuje se nam že 4. delavnica v sklopu projekta PODJETNIŠKA KAVICA.
Mesta se že polnijo.

Image may contain: 3 people, people smiling
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Približuje se nam že 4. delavnica v sklopu projekta PODJETNIŠKA KAVICA.
Mesta se že polnijo.

It looks like you may be having problems playing this video. If so, please try restarting your browser.
Close
363 Views
Meteorita is with Andraž Sodja and 4 others.

Premierna izvedba Meteorite. Zgodba o festivalu Meteorita se je začela leta 2016, takrat še Meteorita - dan znanstvene fantastike. V jeseniškem kinu, knjižnici..., hodnikih in avlah objekta ter v Teater baru se je bilo tisti dan mnogo zadovoljnih obiskovalcev, ki so s prireditve odšli z dodatnim znanjem o vesolju, ter s selfiji s čisto pravim meteoritom. Jeseniškim meteoritom. Prav vsi sodelujoči, predvsem pa obiskovalci so nam dali elan in energijo, da smo v lanskem letu v rahlo drugačni luči izpeljali drugi dan, tokrat z imenom Meteorita - dan znanosti in fantastike. To ime smo obdržali, letos pa dodajamo podnaslov Meteorita 2018 - Slovenski domišljijski junaki s super močmi. Poudarek pa bo tokrat na Martinu Krpanu. Naj vas ogled videa prepriča, da boste v soboto 7. aprila 2018 prišli na Trg Toneta Čufarja.

See More
No automatic alt text available.
Meteorita is feeling proud.

Posebna zahvala gre našim sponzorjem, donatorjem in ostalim , ki so podprli Meteorita 2018 in organizacijko ekipo Meteorita .
Tea-ter Bar Jesenice, Chilli - restaurant, Proteini.si, Foto Vidmar, Gregor Vidmar s.p., Nirosteel d.o.o., SIJ Acroni Jesenice, Okna MBA ter Občina Jesenice.

Navijamo za Jerneja
V Južni Koreji se danes začenjajo še paraolimpijske igre, na katerih bo v slalomu in veleslalomu tekmoval tudi Hrušičan Jernej Slivnik. Na odprtju in ob zaključku iger bo – kot edini slovenski tekmovalec – nosil tudi olimpijsko zastavo.
Na Jesenicah tudi študij fizioterapije