Photos
Posts
Pametne Igracke added 7 new photos — with Miroslav Šobotović.

Ne možemo dočekati da vidimo kako izgleda galija. Sutra ćemo Vas obradovati!

Posts

Umbum se vaš čeka u TC Aviv na Zvezdari. Još veceras i sutra do 18h.
01. januara u Ulici Otvorenog Srca u Pozeskoj!
Možete nabaviti orginalan poklon i igračke koje razvijaju paznju, koncentraciju, prostornu imaginaciju. Igracke koje zbližavaju generacije, igraće te se sa svojom decom i unucima a igra će vam biti jednako zanimljiva kao i njima!

Na ruskom štandu, UMBUM slagalice

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Na Sajmu knjiga nas možete naći u hali 2A! Danas počinje Sajam obrazovanja i učila tako da otvaramo i štand u hali 3A.

No automatic alt text available.

Kreativne igračke za sklapanje, brale,
zabaviće graditelje velike i male.
sa УМБУМ Србија

UMBUM predstavlja kreativne modele kompanije УМНАЯ БУМАГА (u prevodu, pametni papir). Svi modeli i igračke sastavljaju se bez makaza i lepka, po čemu su
lilihipsteri.rs
Image may contain: 1 person
Ненад Илић

Срећно нам Бадње вече!

ВЕЛИКИ ВЕРТЕП

Божић тражи од нас да пронађемо остатке оне детиње отворености у нама, опуштености и мира - како бисмо могли да прихватимо ...чистим срцем чудо које се само срцем и може прихватити. На Божић славимо оно што је збуњивало озбиљне умове кроз целу историју - то да је Бог постао човек, да би човек могао да постане Бог.

Мало ли је то чудо? Да ли га је лако прихватити? А, опет, ако га не прихватимо - све се своди на неке симпатичне обичаје и површну радост. А радост је да не може бити већа.

Вечерас, излазимо из цркве а на све стране градом одјекују пуцњеви петарди, прште ватромети, горе бадњаци, кувају се ракија и вино, ломе се чеснице а да се радују сви, и који добију и који не добију новчић среће. Радују се сви који се окупе око ватре. Као деца. И не стиде се своје радости. У оваквим ноћима кад се одјеци весеља спајају у складан истрајан шум дубоке радости, човек помисли да је све могуће.

А онда се окренемо поново поводу, догађају који славимо. Због чега смо се окупили.

Да ли сте заборавили вертеп? Или сте просто живели у крају или околностима где вертеп није био обичај?
Вертеп означава "пећину", али посебну, ону у којој је рођен Исус Христос. У српским писаним документима ова реч се спомиње још у 13. веку, а у хришћанској традицији, за време цара Константина у 4. веку.

Уочи Божића, цариградским улицама је ишла литија на челу са византијским царом и патријархом, док су црквене песме певали свештеници свих цркава. Ношена је велика пећина, макета вертепа, а у њој су биле лутке које су луткари померали и изговарали текст. Касније је прескочена скупа сценографија, али су људи облачени у костиме.

До данас се сачувао вертеп као скулптурална композиција од различитих материјала са бојеним фигурама и сценографијом, фигуре могу да буду анимиране скривеним механизмом или неком другом луткарском технологијом, а може да се ради о живом извођењу, са костимираним малим или великим глумцима.

Вертеп као играну представу на Бадње вече (али често и на сва три дана Божића) данас, где се обичај сачувао или је оживљен, обично изводе деца у спомен на Христово рођење. Углавном се састоји из три дела: Рођење Христово у витлејемској пећини, Блага Вест коју је Анђео пронео пастирима да се родио Спаситељ и Поклоњење мудраца. Главни ликови су: Пресвета Богородица са дететом у рукама, Праведни Јосиф, цар Ирод са војницима наоружаним копљима, три цара мудраца са Истока: Гаспар , Валтазар и Мелхиор, пастири.

Без обзира да ли уопште имамо неко искуство са играним, анимираним или амбијенталним вертепом, можда је занимљиво да тај необавезни превод иконе у тродеимензионалну ситуацију искористимо да себе нађемо у догађају.

Оставимо главне свете ликове пред очима: Пресвету Богородицу, Праведног Јосифа и Богомладенца Христа. А ми покушајмо да се пронађемо у осталим ликовима. У онима који их виде. Можда и онима који нису побројани.

Млада трудница са старијим мужем пролази нашим градом. Немају где да преспавају. Ми можда саосећамо са њима али имамо разне прече послове који нам не дају да се позабавимо њима. А млада трудна жена ће родити Богочовека. Да ли је могло да нам се деси да то не препознамо? Да се само насмешимо кажемо или не кажемо неку љубазну реч и одмах због наших свакодневних обавеза којих ни празником не успевамо да се ослободимо, заборавимо чудни пар? Могло је да се деси и дешава нам се. Признајмо то себи.

Некако су пронашли шупу, шталу, пећину... Тек да се негде склоне. Да девојка,скоро девојчица може да се породи! И ко смо и у тренутку кад се дешава чудо, кад се Бог оваплоћује у телу?

Да ли смо анђели? Можда би у неком великом вертепу, они који се нађу у цркви на Божићној литургији могли да буду анђели који у хоровима певањем објављују радосну вест.

Да ли смо пастири? Једноставни људи који ће без много питања прихватити оно што чују од анђела и поклонити се новорођеном Богочовеку. Можда би пастири данас могли да буду они који без много питања чувају и поштују божићне обичаје и радосно их врше.

Да ли смо мудраци?
Они који се баве смислом и траже кључ историје и кључ соптвеног смисла? А кад га пронађу буду спремни да прате визију (звезду), по цену жртве. Они који знају да треба да донесу поклоне новорођеном Цару света. А он је увек и новорођен и учитељ и страдао и васкрсао. У њему је све. А то је несагледиво више и од највећег и највишег образовања и памети.

Да смо Ирод и његови војници?
Да ли ћемо се борити против Цара који не жели царство, али поткопава свако царство које га не призна. Да ли ћемо по сваку цену покушати да затремо тог увек новорођеног а већ недопустиво моћног Цара?

Нешто од овога морамо бити. Иначе нас нема. Пронађимо своју улогу у вертепу и препустимо се као деца. И поверујмо чистог срца - ноћас се дешава нешто величанствено! Не морамо одмах да сагледамо све димензије чудесног догађаја. Ако нисмо ушли у њега свим срцем има још прилике, има још вертепа који ће се понављати из године у годину. Мада не знамо тачно кад се прекидају, који нам је последњи. И зато је најбоље препустити се одмах, сад, ове ноћи.

See More

Сретан Празник!
ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Crkva Hristovog Vaskrsenja u Sankt Peterburgu (ruski: Храм Спаса на Крови) - ruska pravoslavna crkva u Sankt Peterburgu. Jedna je od glavnih znamenosti grada.
Službeni naziv je: "Crkva Hristovog Vaskrsenja". Međutim, postoje i drugi nazivi kao što su: "crkva prolivene Krvi" ili "crkva Spasitelja prolivene Krvi"
Crkva je sagrađena na mestu, gde je ubijen ruski car Aleksandar II., 13. marta 1881. Nakon njegove smrti, sagradjena je ova crkva izme...đu 1883. i 1907. U crkvi se nalazi svetište u čast ubijenog cara tačno na mestu ubistva.
Neposredno nakon Februarske revolucije, crkva je opljačkana i devastirana, jer su boljševici osećali odbojnost prema svemu vezanom za Carsku Rusiju i hrišćanstvo, a ova crkva povezivala je oboje. Tokom Drugog svetskog rata, crkva je služila kao skladište hrane. Teško je oštećena tokom opsade Lenjingrada. Nakon Drugog svjetskog rata, crkva je bila skladište povrća. Godine 1970., započeo je rad na popravci crkve, a 1997., otvorena je kao muzej.
Arhitekta ove crkve je Alfred Parland. Tavanice i zidovi potpuno su pokrivena sa ukupno oko 7,500 četvornih metara fino rađenog mozaika, kojeg su dizajnirali poznati umjetnici kao što su: Viktor Vasnjecov i Mihail Nesterov. Crkva podsjeća na Katedralu sv. Vasilija Blaženog u Moskvi.

See More
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
VeitesePoleemoOdavnosmoutvrdiledanaimalianinajvieceneigrakekojesusaminapraviliiliuzpomomameitateTojeprilikadasedruimoipriamoinetozajednikipostignemoJedneodomiljenihtakvihigraakasunamahrefhttpwwwumbumrstargetblankUBUMa3DslagaliceIzraenesuodvrstogkartonailitipametnogpapirakakobiglasioprevodoriginalnog…
lilihipsteri.rs
УМБУМ Србија added 6 new photos.

Ištarina kapija je osma kapija za unutrašnji grad Babilona. Sagrađena je oko 575. godine pre nove ere, po naređenju kralja Nabukodonosora na severnoj strani gr...ada. Bila je posvećena babilonskoj boginji Ištar. Kapija je sagrađena od plavo glaziranih opeka i redova bareljefa sa zmajevima i govedima.
Krov i vrata kapije su napravljeni od kedrovine prema natpisu posvećenja. Kroz vrata je prolazio Procesijski put obeležen zidovima s naslikanim lavovima (oko 120 njih). Kroz Procesijski put su svake Nove godine vođene statue božanstava.
Kapija se u početku, zajedno sa Zidiniama Vavilona, smatrala jednim od Sedam svetskih čuda, sve dok je nije zamenio Svetionik u Aleksandriji.

Rekonstrukcija Ištarine kapije i Procesijskog puta napravljena je u Pergamon muzeju u Berlinu od materijala koje je iskopao Robert Koldewey. Visoka je 14 metara i široka 30 metara.

Manju reprodukciju kapije, u Iraku, dao je da se sagradi Sadam Husein kao ulaz u nikada dovršeni muzej.

See More

UMBUM modeli su pozeljan poklon za Novu Godinu.
Hvala Lilihipsteri!
http://blog.lilihipsteri.rs/kad-bi-mame-birale-poklone-za-…/

Približava se Nova godina i roditeljski novčanici drhte od straha. Jer za Novu godinu ne možemo da ne uslišimo želje svojih prinčeva i princeza, što znači da ćemo kupiti sto prvi plastični bager, osamnaestu lutku iz iste serije ili petog robota sa svetlećim očima, iako su igranje njima već izgustira…
blog.lilihipsteri.rs

Sa vama smo na Sajmu knjiga do nedelje 01. novembra! Hala 3A

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Ove modele mozete kupiti u prodavnici Srpske Pravoslavne Crkve na Terazijama 22!

Modeli kompanije UMBUM nisu samo igracke za decu vec i odlican edukativni sadrazaj za sve generacije. Marijana je sastavila model japanskog hrama, pagode Honpo Dzi iz grada Kjota.Model je izradjen u razmeri 1/87, kao i cela kolekcije Hramovi sveta kompanije UMBUM: http://umbum.ru/ca…/cardboard-meccanos/temples_of_the_world/

Image may contain: 1 person, smiling
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.

Pisala nam je jedna mama koja je svojoj devojcici poklonila nas model Crvenu kolibu!
"Natali je prezadovoljna i stalno se igra sa kucicom . ..samo sto ovaj put uci da bude mnogo pazljivija jer je od kartona i to nam je dodatni plus."

No automatic alt text available.
Image may contain: 1 person
No automatic alt text available.

UMBUM je i sutra sa vama na MIKSER bazaru od 13 do 22h!

Image may contain: outdoor